

Typy lodówek



Lodówki do ekspresów do kawy do chłodzenia mleka.
Rodzaje lodówek Kitchenmaster ze względu na sposób działania:
1. lodówki termoelektryczne: model ETC 4, ETC 6, LWCR-8L-B oraz model JC-16
2. lodówki kompresorowe: model BR 9.
Zasada działania, zalety i wady lodówek termoelektrycznych i kompresorowych
Lodówki termoelektryczne:
- zasadę, na której opiera się działanie lodówek termoelektrycznych, odkrył w 1834 roku francuski fizyk, J. C. A. Peltier. Stąd też wytwarzające temperaturę elementy systemów termoelektrycznych nazywa się modułami Peltiera. Zasada ich działania polega na tym, że w wyniku przepływu prądu stałego przez miejsce połączenia różnych metali powstaje ciepło lub chłód, zależnie od kierunku jego przepływu. Efekt ten udało się wzmocnić przez zastosowanie wymienników ciepła i wentylatorów. Podstawowe zalety lodówek termoelektrycznych to ich niska waga, a co za tym idzie łatwość transportu, cicha praca, oraz trwałość konstrukcji.
Lodówki kompresorowe:
urządzenia kompresorowe wykorzystują czynnik chłodniczy. Kompresor tłoczy czynnik chłodzący w tzw. rurkę kapilarną o bardzo małym przekroju tym samym sprężając go. Czynnik chłodzący następnie z rurki kapilarnej trafia do parownika we wnętrzu lodówki, gdzie rozpręża się, a temu zjawisku towarzyszy niska temperatura. W parowniku czynnik ten przechodzi ze stanu ciekłego w gazowy chłodząc wnętrze lodówki. Kompresor zasysa gazowy czynnik chłodniczy, spręża go i przesyła dalej, do skraplacza. Tam czynnik oddaje przyjęte w parowniku ciepło, przyjmuje znów stan płynny i płynie do parownika, w którym cały proces zaczyna się od nowa. Podstawową zaletą lodówek kompresorowych jest ich wysoka wydajność chłodzenia.




